Nieuws

St.Cecilia Rotem wint 3de Vlamo Open Harmoniekampioenschap

Het was voor de harmonie uit Rotem de eerste maal dat zij aan deze wedstrijd deelnamen en met absolute toporkesten uit Harelbeke, Beveren-Leie, Zele en Peer als tegenstanders beloofde het een zware dobber te worden. Op zo een wedstrijd moeten alle orkesten eerst een verplicht werk spelen en mogen ze daarnaast een tweede zelf gekozen werk uitvoeren. Als plichtwerk koos de organisatie voor “Dunamis” van de vorig jaar overleden Belgische componist André Waignein, een uiterst moeilijk werk dat maar heel zelden door amateurorkesten geprogrammeerd wordt. Jos Simons, dirigent van St.Cecilia Rotem, koos daarnaast voor “Danse Satanique” van Alexandre Kosmicki. Dit is een spectaculair hedendaags werk boordevol effecten dat zeer veel technische en artistieke vaardigheid vereist van het orkest.

Een loting ter plaatse bepaalde de volgorde van optredens en Rotem mocht als derde korps aantreden in de magnifieke zaal. Met hun zeer gebalanceerde optreden, boordevol muzikale emotie en dynamische contrasten, wisten ze de driekoppige jury en de goedgevulde zaal van de eerste tot de laatste noot te boeien. Alle toehoorders waren ervan overtuigd dat St.Cecilia Rotem met deze prestatie hoog zou scoren. Ook de juryleden waren zeer lovend over het optreden van Rotem, zoals blijkt uit de juryverslagen. Zo konden we lezen, over het plichtwerk:  "zeer mooie uitvoering, mooie kleuren..." "BRAVO met deze uitgebalanceerde, contrastrijke uitvoering met veel beleving uitgevoerd". Over het keuzewerk: "welgemeende complimenten aan zeer enthousiaste inspirerende dirigent en fantastisch orkest. Bravo!!" "Geweldige uitvoering. Meeslepend en satanisch. Zo moet het!" "In één woord: FORMIDABEL !!! Bravo aan orkest en dirigent. Mooie groep en hier wordt muziek gemaakt met de grote M... SUPER!!

Omstreeks 20u30 was de spanning te snijden toen de punten bekend gemaakt werden. Het bleek dat het voor de overwinning ging tussen gedoodverfd favoriet Beveren-Leie en outsider Rotem. Met een score van 94,5 % werd St.Cecilia Rotem de grote overwinnaar! De vreugde bij de muzikanten van Rotem was immens en leidde tot uitzinnige taferelen. De harmonie won een kunstwerk geschonken door de gaststad en een mooi geldbedrag. Als winnaar van deze wedstrijd mag St.Cecilia Rotem bovendien België vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap van 2018 te Brussel.

Alvast weer een nieuwe mijlpaal in de 120-jarige geschiedenis van de Rotemse harmonie. 

De volledige uitslag: punten plichtwerk / puntenkeuzewerk = totaal

1. K.H. St.Cecilia Rotem: 93,67 /95,33 = 94,50
2. Bevers harmonieorkest: 92,67 / 94,67 = 93,67
3. Harmonie van Peer: 91,67 / 90,33 = 91,00
4. Vooruit Harelbeke: 92,00 / 86,00 = 89,00
5. K.H. Ste.Cecilia Zele: 88,33 / 87,00 = 87,67

vlamo kampioen


Geplaatst door Danny Notermans op 20-03-2017