Nieuws

Harmonie behaalt monsterscore op WMC

podium wmc

Voor de derde opeenvolgende maal nam St.Cecilia Rotem deel aan deze wereldvermaarde wedstrijd in het Nederlandse Kerkrade, en dit in de 1ste Divisie Harmonie (op één na hoogste).

Na een lange en intense voorbereiding was op zaterdag 20 juli omstreeks 16u15 het grote moment aangebroken: onder leiding van Jos Simons gaven de muzikanten het beste van zichzelf in de twee te beoordelen werken.

Eerst speelde men het plichtwerk: Extreme Beethoven van de Nederlandse componist Johan De Meij. Zoals de titel doet vermoeden had de componist zich bij dit werk gebaseerd op de muziek van Beethoven. Diverse bekende thema's uit de symfonieën van de grootmeester kwamen aan bod en halverwege het werk marcheerde er zelfs een Banda (straatorkest) van achter in de zaal op! De componist zelf was aanwezig in de zaal en knikte goedkeurend bij het horen van zoveel moois.

Als keuzewerk bracht men vervolgens Fantasia per la vita e la morte van de Belgische componist Bert Appermont. Dit aartsmoeilijke werk schreef de componist toen hij op zeer korte tijd van nabij werd geconfronteerd met een geboorte en een overlijden in zijn onmiddellijke omgeving. Met een majestueuze opening werd de Rodahal vanaf de eerste noten onmiddellijk van de sokken geblazen. Dit was St.Cecilia Rotem zoals ze nog nooit voordien had geklonken! Heerlijke solistische passages werden op zo'n virtuoze wijze gebracht dat ze her en der in de zaal een traantje deden opkomen. Overweldigende tutti-klanken namen het vervolgens over om uit te groeien tot een fenomenale climax die weer even abrupt overging in een zeer intiem slot dat tot een bijna onhoorbaar einde uitstierf... Ook deze componist was in de zaal aanwezig en was achteraf zichtbaar ontroerd over deze fenomenale uitvoering van zijn werk.

De ruim gevulde zaal reageerde ongekend enthousiast en bedankte het orkest met een oorverdovend applaus! Dit was symfonische blaasmuziek om duimen en vingers van af te likken!

Ook de drie juryleden - Rob Goorhuis en Durk Lautenbach, Nederland, en Cathrine Winnes, Noorwegen - waren in hun verslagen vol lof over de prestatie van St.Cecilia Rotem. Enkele citaten uit de juryverslagen:

Over Extreme Beethoven:

Excellent!! (Goorhuis) ... Een fijne uitvoering en integere benadering van dit werk (Lautenbach) ... I like the sound of this orchestra, its dynamic range, and the may good players. Thank you for this wonderful performance (Winnes)

Over Fantasia per la vita e la morte:

Zeer intiem klankbeeld. Veel detail. Zeer, zeer mooi van voordracht/agogiek. Dynamiek altijd heel afgewogen, zowel in p als ff. Complimenten voor dit geheel (Goorhuis) ... Een fijne muzikale benadering van en een orkest die er prima in meegaat. Ik heb genoten van deze uitvoering (Lautenbach) ... This was a very moving performance (Winnes)

Alle juryleden gaven een score van 94% voor het plichtwerk en 95% voor het keuzewerk! Met de totaalscore van 94,5% behaalde men een 1ste prijs met lof van de jury en kreeg men tevens de prijs voor de hoogste score van de dag. 

In de uiteindelijke rangschikking eindigde St.Cecilia Rotem op een prachtige 4de plaats! Een prestatie die zonder blikken of blozen historisch mag genoemd worden!

Eindstand:

1. Banda Union Musical de Meano (ES) - 96,25%

2. Kon. Oude Harmonie Eijsden (NL) - 95,75%

3. Harmonie De Volksgalm Riemst (BE) - 94,75%

4. K.H. St.Cecilia Rotem - 94,50%

5. K.H. St.Cecilia Mheer (NE) - 94,08%

Bedankt aan alle muzikanten en uiteraard aan dirigent Jos Simons!!

jos op podium wmc

Geplaatst door Danny Notermans op 22-07-2013