Nieuws

Harmonie sluit 2010 in schoonheid af

Op zondag 26 december besloot de KH St.Cecilia Rotem haar muzikaal jaar met het traditionele eindejaarsconcert. Net als vorig jaar luisterde dit concert naar de naam "Verrassend Klassiek", maar anders dan in het verleden vond het dit jaar plaats in zaal Nieuwenborgh te Stokkem.

Dirigent Jos Simons en zijn muzikanten hadden voor dit concert weer een mooi gevarieerd programma ingestudeerd, waarbij de nadruk lag op bekende klassieke werken maar waarbij er ook plaats was voor echte harmoniewerken.

Met La Peri van Paul Dukas kreeg het publiek al onmiddellijk een feestelijke opener met stevig trompet- en trombonewerk. In de Dahomeese Rapsodie van August De Boeck kon men horen dat ook Belgische componisten leuk klassiek getint werk hebben gecomponeerd. Daarna was het tijd voor een eerste hoogtepunt met onze eigen dwarsfluit Nele Conings als soliste in de hoofdrol tijdens A Lindisfarne Rhapsody van Philip Sparke. En het dient gezegd: ook nu wist zij de hele zaal te overtuigen van haar grote talent. Een prachtprestatie van Nele!

Nele_C_261210

                                                                  Nele Conings

Met Machu Picchu, een harmoniewerk van de Japanse componist Yagisawa, werden vervolgens alle registers opengetrokken. Een knap werk waarbij snoeihard wordt afgewisseld met subtiele passages en dat door de toehoorders als zeer indrukwekkend werd ervaren.

Hoog tijd om dan de gastsoliste van de avond aan het publiek te presenteren: de Oostvlaamse sopraan Lies Vandewege. Deze 26-jarige uit Eksaarde is een van de grootste Belgische vocale talenten van  het ogenblik en ze liet dat ook meteen horen in Habanera uit de opera Carmen van Bizet en in het wondermooie O mio babbino Caro van Puccini. Met ingehouden adem en bewonderende blikken luisterde men naar deze verbluffende jongedame!

Lies2

                                                     Lies Vandewege

Na een korte pauze ging men in het 2de deel op hetzelfde elan voort. De pasodoble Tercio de Quites als opener, gevolgd door een andere bekende ouverture: I Vespri Siciliani van Verdi. Ook het mysterieuze Danse Macabre van Saint-Saëns werd heel erg gesmaakt en bij de Zuidamerikaanse klanken van Danzon n°2 van Marques had menige luisteraar moeite om stil te blijven zitten bij deze swingende uitvoering.

Zoals dat hoort werd het concert in schoonheid afgesloten samen met de gastsoliste Lies Vandewege. In de aria's Casta Diva van Bellini en Ah, Je Ris van Gounod kreeg zij het publiek weer moeiteloos op haar hand. Wondermooi, verbluffend, magistraal, ontroerend.... het waren enkele van de commentaren die de toehoorders zich na het concert terecht lieten ontvallen! De avond werd besloten met het bisnummer Don't cry for me Argentina waarin Lies in de huid kroop van Evita Peron.

We mogen absoluut stellen dat het eindejaarsconcert "Verrassend Klassiek" weer een schot is de roos bleek! De harmonie heeft zich weer op uitstekende wijze gepresenteerd en de aanwezigen waren dan ook unaniem lovend over deze prachtige muzikale avond.

We kijken nu reeds uit naar de volgende muzikale afspraak van 2011: het benefietconcert i.s.m. Harmonie De Voortgang Neeroeteren voor de "Alex Nursery School" te Gambia dat op zondag 27 maart plaatsvind in het CC Achter Olmen te Maaseik!

 

Geplaatst door Danny Notermans op 30-12-2010