Nieuws

St.Cecilia Rotem naar het WMC te Kerkrade

logo wmc

Na haar succesvolle deelname in 2de divisie op het WMC 2005 - een eerste prijs met 92,58% en de titel van Vice-kampioen - heeft St.Cecilia Rotem zich voor deze editie ingeschreven in de 1ste Divisie, meteen de grootste muzikale uitdaging uit de geschiedenis van de harmonie. In deze afdeling zijn er maar liefst 28 deelnemers: 6 uit Spanje, 5 uit Nederland, 5 uit Duitsland, 4 uit Singapore, 2 uit Oostenrijk, 2 uit Engeland, 1 uit Noorwegen, 1 uit Portugal en naast St.Cecilia Rotem ook nog harmonie "De Volksgalm" uit Zichen-Riemst uit België.

De datum van optreden in de Rodahal, de absolute place-to-be van de amateurblaasmuziek, is vrijdag 24 juli om 16u30. Naast het plichtwerk Atmospheres van John Golland brengt de harmonie Piece of Mind van Dana Wilson als keuzewerk

Wat is het WMC?

De letters WMC staan voor Wereld Muziek Concours. Het WMC is een internationaal festival voor blaasmuziek en wordt elke vier jaren georganiseerd in Kerkrade, Nederland. Omdat het WMC een grote internationale uitstraling heeft is er ook een Engelse naam voor het festival: World Music Contest.

Historie

De oorsprong van het WMC ligt in 1949. Twee harmonieorkesten uit het mijnstadje Kerkrade nodigden een Engelse mijnwerkersbrassband uit Yorkshire, de Carlton Main Frickley Colliery Band, uit voor een concert en Kerkrade had zijn 'wereldmuziekconcours'. Het concert was zo succesvol dat het idee geboren werd om in Kerkrade een internationaal festival voor amateurorkesten te houden, gekoppeld aan een reeks concerten door professionele orkesten.

Tienduizenden deelnemers en honderdduizenden bezoekers

Elke vier jaar kan het WMC rekenen op tienduizenden deelnemers van over de hele wereld en honderdduizenden bezoekers die Kerkrade omtoveren tot het wereldwijde middelpunt van de blaasmuziek. Bij het WMC in 2005 waren er 272 orkesten met 19.000 deelnemers en 650.000 bezoekers. Het WMC wordt dan ook wereldwijd erkend als het belangrijkste internationale festival voor de blaasmuziek. Tijdens het WMC maken de meest spraakmakende muziekgezelschappen hun opwachting en kunnen de toeschouwers de verrassende veelzijdigheid van blaasmuziek ervaren.

16e WMC van 9 juli t/m 2 augustus 2009

Het WMC wordt in 2009 voor de 16de keer georganiseerd. Het vindt plaats van donderdag 9 juli tot en met zondag 2 augustus 2009. De aanmeldingen voor deelname aan dit WMC betreffen voor het eerst landen uit vijf verschillende continenten: Azië, Afrika, Amerika, Australië en Europa! Het belooft daarmee wederom een groots en succesvol evenement van internationale allure te zullen worden.

Grote verscheidenheid in muziek tijdens WMC

Het WMC biedt sterk uiteenlopende vormen van vooral blaasmuziek aan. Het WMC organiseert wedstrijden die voor de echte blaas- of klassieke muziekliefhebber een genot zijn om bij te wonen, aangezien het niveau van de korpsen ongekend hoog is. Het meest bekende onderdeel van het WMC zijn de mars- en showwedstrijden in het Rodastadion, een fantastisch dagje uit voor mensen die van muziek en show houden. Het meest spectaculair hierbij zijn de grote showkorpsen uit vooral Thailand en de VS.

De Concertwedstrijden, die plaatsvinden in de Rodahal en het Parkstad Limburgtheather, worden algemeen beschouwd als de meest hoogstaande wedstrijd ter wereld voor amateurblaasorkesten. Ofschoon aan deze wedstrijden wel een intercontinentaal tintje zit, komen de deelnemers toch vooral uit Europese landen als België, Nederland, Duitsland, en Spanje.

Rondom deze wedstrijden vindt een groots en sfeervol feest plaats in het centrum van Kerkrade, waar mensen met vele diverse culturele achtergronden samenkomen om elke WMC-dag tot een fantastisch feest te maken. Blaasmuziek is zó verassend veelzijdig dat het voor iedereen een geweldige belevenis is.

Concertwedstrijden Harmonie

De harmonieën die deelnemen aan de concertwedstrijden worden naargelang hun muzikale niveau onderverdeeld in 4 afdelingen, van boven naar beneden: concertafdeling, 1ste -, 2de -, en 3de divisie. Hun prestatie wordt beoordeeld door een internationaal samengestelde jury, bestaande uit 3 personen. De jury beoordeelt de uitvoering van de gespeelde werken op tien criteria met drie hoofdonderdelen: klank, techniek en muzikale uitvoering. Het totale aantal punten (maximaal 600) wordt gedeeld door 6 en aangegeven in een percentage tot 2 decimalen achter de komma.

Editie 2005

Op het WMC van 2005 behaalde St.Cecilia Rotem een 2de plaats in de 2de divisie, met een score van 92,58%. Deze divisie is zowat vergelijkbaar met de ere-afdeling in België. Het behalen van dit schitterende resultaat zette ons ertoe aan om in 2007 de stap te zetten naar de superieure afdeling, de hoogste afdeling in België. Aangezien dit overeenkomt met de 1ste divisie van het WMC zal St.Cecilia Rotem op dit 16de WMC dus deelnemen in de 1ste divisie harmonie.

Editie 2009

Voor alle divisies is er een verplicht uit te voeren werk opgelegd. Naast dit verplicht werk brengt ieder orkest een keuzewerk dat dient te voldoen aan de moeilijkheidsgraad geldend voor de divisie waarin het deelneemt. Voorafgaand aan het optreden mag het orkest een inspeelwerk ten gehore brengen van maximaal 5 minuten.

Het plichtwerk voor de 1ste divisie harmonie is Atmospheres van John Golland. Het keuzewerk dat St.Cecilia Rotem zal spelen is Piece of Mind van Dana Wilson.

Het optreden van de K.H. St.Cecilia Rotem is geprogrammeerd op vrijdag 24 juli om 16u30 in de Rodahal.

Deelnemers 1ste divisie harmonie

In de 1ste divisie harmonie zijn er 28 deelnemers uit 9 verschillende landen. Het wedstrijdschema voor deze divisie ziet er als volgt uit:

 18/7      09:00 Banda de Musica de Getafe                                                       Getafe, Spanje

                10:00  Trondelag Ungdomskorps                                                         Trondheim, Noorwegen

                11:00  Salzburger Landesblasorchester                                             Salzburg, Oostenrijk          

                12:00  Harmonieorkest De Volksgalm                                               Zichen-Riemst, België

19/7      09:00  Concert Band Filarmónica Beethoven                                  Campo de Criptana, Spanje

               10:00  Symphonisches Blasorchester Ober Nahe e.V.                    Idar Oberstein, Duitsland

               11:00  Union Musical Torrevejense                                                     Torrevieja, Spanje

               12:00  Stadtorchester Ravensburg e.V.                                             Ravensburg, Duitsland

               13:00 Harmonie St.Agnes                                                                      Bunde, Nederland

24/7     13:30  Temasek Junior College Symphonic Band                           Miss, Singapore

               14:30  SBO-Flachgau                                                                               Witzenhausen, Duitsland

               15:30  Banda Artistica de Merza                                                           Merza Pontevedra, Spanje

               16:30  K.H. St.Cecilia Rotem                                                            Rotem, België

25/7     09:00  Nanyang Polytechnic Wind Orchestra                                 Singapore, Singapore

              10:00  KEW Wind Orchestra                                                                   Richmond, Groot-Brittanië

              11:00  Mannheimer Bläserphilharmonie                                           Mannheim, Duitsland

              12:00  Asociacion Musical Ciudad de Benicarlo                                Benicarlo, Spanje

26/7     10:50  XBY Concert Band                                                                        Londen, Groot-Brittanië

               11:50  Kon. Oude Harmonie van Eijsden                                           Eijsden, Nederland

               14:00  Harmonie Concordia Melick                                                     Melick, Nederland

               15:00  Harmonie L'Union                                                                       Heythuysen, Nederland

               16:00  Harmonie Wilhelmina                                                              Wolder, Nederland

01/08   10:00  Banda filarmonica Amigos da Branca                              Albergaria-a-Velha, Portugal

               11:00  Symphonisches Blasorchester Unterpleichfeld                 Unterpleichfeld, Duitsland   

               12:00  Nanyang Techn. University Symphonic Band                Singapore, Singapore

               13:00 Banda de Lalin                                                                             Lalin, Spanje

02/08   10:00  Junges Symphonisches Blasorch. Schwaben                    Augsburg, Duitsland

                11:00  Mus'Art Wind Orchestra                                                         Singapore, Singapore

Tickets en info

De tickets voor de optredens in de Rodahal kosten 15€ en zijn te koop bij het WMC Ticketbureau, Niersprinkstraat 19 in Kerkrade of op de dag zelf in de Rodahal. Openingstijden van het ticketbureau zijn tot en met juni: maandag t.e.m. vrijdag van 10u tot 18u. Telefonisch kunnen kaartjes besteld worden op het nummer 0031 45-546 05 80.

Voor alle andere informatie over het WMC kan u terecht op de website www.wmc.nl

Try-out concerten te Maaseik

Als voorbereiding op het WMC organiseert de K.H. St.Cecilia Rotem op zondag 12 juli een concertnamiddag in zaal Van Eyck te Maaseik. Hieraan nemen naast onze eigen harmonie nog 4 andere WMC-gangers deel. De ideale gelegenheid voor iedereen die niet in Kerkrade aanwezig kan zijn maar toch eens onze werken wil beluisteren! Bovendien is de toegang gratis.

 

Het programma van deze concertnamiddag ziet er als volgt uit:

 14u30: Percussie-ensemble "De Eendracht" Westrode o.l.v. W. Van de Venne

15u30: Kon. Harmonie St.Cecilia Rotem o.l.v. Jos Simons - 1ste divisie harmonie

17u00: Fanfare St.Barbara Sanderbout-Sittard o.l.v. P. Heijnen - 3de divisie fanfare

18u30: Kon. Fanfare Kempenbloei Achel o.l.v. I. Meylemans - Concertafdeling fanfare

20u00: Kon. Fanfare De Vriendenkring Kessenich o.l.v. M. Engelbrecht - 3de divisie fanfare

Dubbelconcert te Sint-Truiden

Op zondag 19 juli organiseert een andere WMC-deelnemer, de Kon. Harmonie van Peer, een dubbelconcert met de Kon. Harmonie St.Cecilia Rotem in zaal ... te Sint-Truiden. Dit concert vangt aan om 18u30. 

 

Geplaatst door Danny Notermans op 29-03-2009