Nieuws

Harmonie bekoort publiek in "Verrassend Klassiek"

20091227_100

Een nokvolle Rotemse kerk heeft afgelopen zondag 27 december met volle teugen genoten van een uiterst hoogstaand eindejaarsconcert "Verrassend Klassiek".

Zoals de titel reeds laat vermoeden had de harmonie dit jaar gekozen voor een klassiek programma. Bekende ouvertures werden afgewisseld met solisten uit eigen rangen en het dient gezegd: het door Jos Simons samengestelde programma wist de  toehoorders van de eerste tot de laatste noot te boeien.

Na een spetterende opening met "Einzug der Gladiatoren" werd de "Festive Ouverture" van Shostakovich met veel bravoure gebracht. Een eerste absolute hoogtepunt was daarna "Rhapsody in Blue" van Gershwin. Klarinettist Jan Fransens ruilde hiervoor zijn plaats in het orkest voor deze achter de Vleugelpiano. Hij bracht een zeer virtuoze vertolking van deze bijzonder veeleisende klassieker in het pianorepertoire. Het enthousiaste applaus was dan ook meer dan verdiend.

Vervolgens werd Rossini's populaire "Willem Tell Ouverture" gebracht, met wederom uitmuntend solowerk van Bart Smeets op althobo en Nadine Lehmann op dwarsfluit. Een kerkconcert vraagt natuurlijk ook om echte barokmuziek en de liefhebbers hiervan konden hun hartje ophalen in "The arrival of the queen of Sheba" van Händel met Bart Smeets en Tom van de Graaf als hobo-solisten. "St.Florian Choral" -in memoriam of Anton Bruckner-, van Thomas Doss was het rustpunt van het programma waarna het orkest ook even rust werd gegund. De jonge talentvolle pianist Younes Akharroub bracht "Nocturne Opus 4" van Grieg en wist het publiek te overtuigen met zijn uiterst muzikale interpretatie.

20091227_090

Een nieuw hoogtepunt was "Introductie, Thema & Variaties" van Rossini met Stefan Bocken als klarinetsolist. Onze 1ste klarinettist sloeg het aanwezige publiek met verstomming met zijn fenomenale muzikaliteit: diepe ontroering in de trage delen wisselde af met bewonderende blikken bij de vingervlugge genialiteit in de snelle passages! Een topprestatie van onze Stefan, die het publiek in extase bracht!!

In "The Second Walz" van Shostakovich bewees het orkest dat ook zij dit door Andre Rieu populaire gemaakte werk op stijlvolle wijze kan vertolken. Hier werden de solo's vertolkt door Anneleen Houben op altsax en Frank Welkenhuyzen op trombone.

Het concert werd afgesloten met een frivole uitvoering van "Classic Duke" een medley van nummers van Duke Ellington, waarna het publiek smeekte om een toegift die het ook kreeg met "The Florentiner Mars" van Julius Fucik.

Het hele concert werd door professionele cameramensen live in beeld gebracht, wat zorgde voor een zeer mooie extra dimensie. Momenteel wordt er van dit concert een DVD geproduceerd die u voor 15€ kan bestellen via mail naar webmaster@harmonierotem.com of bij de bestuursleden.

Alle toehoorders waren unaniem in hun lovende commentaren en kijken nu reeds uit naar het volgende eindejaarsconcert op zondag 26 december 2010.

20091227_113

Geplaatst door Danny Notermans op 29-12-2009