Nieuws

St.Cecilia Rotem naar Europees Kampioenschap

banner Made in Belgium

Als winnaar van het Vlamo Open Harmoniekampioenschap 2017 te Heist-o-d-Berg werd de Kon. Harmonie St.Cecilia Rotem aangewezen om België te vertegenwoordigen op het 2nd European Championship for Wind Orchestras. Aan dit kampioenschap, dat doorgaat op 26 mei in BOZAR te Brussel, nemen 9 korpsen uit 9 verschillende Europese landen deel.

Het thema van ons wedstrijdprogramma is 'Made in Belgium', met 3 werken van Belgische componisten.

Mutations - Bart Picqueur (plichtwerk)

Fantasia per la vita e la morte - Bert Appermont

Danse Funambulesque - Jules Strens

 

Deelnemers ECWO met uurschema:

09u00: Orchestre d'Harmonie de l'éléctricité de Strasbourg - Frankrijk

10u15: Lillestrom Musikkorps - Noorwegen

11u30: Union Musical Villamayorense - Spanje

13u30: Rodovre Concert Band - Denemarken

14u45: Uppsala Blasarsimfoniker - Zweden

16u00: Birmingham Symphonic Winds - Groot-Brittanië

18u00: Harmonie St.Michaël Thorn - Nederland

19u15: Kon. Harmonie St.Cecilia Rotem - België

20u30: Blasorchester Siebnen - Zwitserland

De volledige wedstrijddag is te volgen via livestream op het youtubekanaal van VLAMO.

logo ecwo

 

Geplaatst door Danny Notermans op 28-03-2018

The road to the Europeans 2018

Het seizoen 2016-2017 zit erop en het moet gezegd het was een bewogen jaar voor St.Cecilia Rotem. In Oktober behaalde men een 2de plaats op het 4-jaarlijkse Limburgse provinciale kampioenschap in Neerpelt. Als titelverdiger waren alle ogen gericht op de harmonie van Rotem, en wederom stelden de muzikanten, onder de immer bezielende leiding van dirigent Jos Simons, niet teleur. Het voortreffelijke optreden werd beloond met een score van 92%, goed voor een 2de plaats in de eindrangschikking.

Meteen een opstapje naar het volgende grote examen: de deelname aan het Vlamo Open Harmoniekampioenschap te Heist-Op-Den-Berg. Met de harmonieën uit Harelbeke, Beveren-Leie, Peer en Zele waren zowat alle grote kanonnen van België vertegenwoordigd. Met een verbluffend concert wist St.Cecilia Rotem alle kenners te overtuigen! De jury beloonde zoveel branie met de hoogste score van 94,5%. Door deze prachtige overwinning werd de harmonie meteen ook aangeduid om België te vertegenwoordigen op het 2de Europees Kampioenschap voor Harmonieorkesten, dat op 26 mei 2018 zal doorgaan in BOZAR te Brussel!

vlamo kampioen

Maar vooraleer de steven naar deze challenge te richten organiseert de harmonie in het najaar nog 2 concerten:

Jubileumconcert 120/25

Op zondag 8 oktober wordt er in de parochiekerk te Rotem geconcerteerd om een dubbel jubileum te vieren, met name het 120-jarig bestaan van de harmonie en het 25-jarig jubileum van Jos Simons als dirigent van de Harmonie. Een heuglijke gebeurtenis voor harmonie en dirigent!

Eindejaarsconcert "Back To Swing" met Günther Neefs

Het jaarlijks eindejaarsconcert staat volledig in het teken van de swing-muziek van de jaren '50 - '60. Niemand minder dan Günther Neefs zal samen met de harmonie gekende klassiekers uit het genre brengen! Tijdloze kaskrakers van Frank Sinatra, Tom Jones e.a. passeren de revue in "Back To Swing".

Voor meer info over deze concerten check het tabblad "concerten"

gunther neefs

Geplaatst door Danny Notermans op 27-07-2017

St.Cecilia op weekend in Enschede

Na een zeer zwaar concertseizoen, met het behalen van de 2de plaats op het provinciale kampioenschap én de glorieuze overwinning op het nationaal kampioenschap in maart jongstleden, vonden dirigent en bestuur dat het tijd was voor een ontspannend tripje waar de vriendschapsbanden nog wat meer gecultiveerd konden worden.

Uiteraard wil je als harmonie op zo’n reisje ook wat muziek maken en dus werd er contact gezocht met een plaatselijk orkest dat bereid was om een uitwisseling aan te gaan. Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug, meervoudig Nederlands kampioen, en voor de St.Cecilia geen onbekende, zag dit onmiddellijk zitten. Meteen kreeg de harmonie van Rotem de eer om als eerste orkest ooit een concert te mogen verzorgen in het pas aangekochte lokaal van Wilhelmina, een voormalige gereformeerd kerk. Na een bijzonder gesmaakt optreden van St.Cecilia Rotem, beloond met een lange staande ovatie, speelden vervolgens het jeugdorkest en het grote orkest van Glanerbrug zelf. De namiddag werd afgesloten met een gezellige barbecue waar de muzikanten van beide orkesten met elkaar konden verbroederen.

’s Avonds werd er dan in de binnenstad van Enschede geproefd van het bruisende uitgangsleven en op zondag kon men kiezen om de stad te verkennen met een gids, te shoppen in de gezellige winkelstraten, of te proeven van de culinaire geneugten in de vele horecazaken rond de gezellige oude markt.

Het weekend was een voltreffer van formaat en de leden van St.Cecilia Rotem kijken nu reeds nieuwsgierig uit naar het volgende concertseizoen, waarin ze weer een aantal grote evenementen organiseren en als klap op de vuurpijl zal deelnemen aan het Europees kampioenschap op 26 mei 2018 in de BOZAR te Brussel.

Maar eerste zijn er nog het jubileumconcert voor het 120-jarig bestaan én het 25-jarig dirigentschap van Jos Simons, op zondag 8 oktober in de kerk te Rotem, en het eindejaarsconcert 'Back To Swing' met als gastvedette niemand minder dan Günther Neefs. Vele leuke voorzichten!

concert Glanerbrug

 

Geplaatst door Danny Notermans op 04-07-2017

St.Cecilia Rotem wint 3de Vlamo Open Harmoniekampioenschap

Het was voor de harmonie uit Rotem de eerste maal dat zij aan deze wedstrijd deelnamen en met absolute toporkesten uit Harelbeke, Beveren-Leie, Zele en Peer als tegenstanders beloofde het een zware dobber te worden. Op zo een wedstrijd moeten alle orkesten eerst een verplicht werk spelen en mogen ze daarnaast een tweede zelf gekozen werk uitvoeren. Als plichtwerk koos de organisatie voor “Dunamis” van de vorig jaar overleden Belgische componist André Waignein, een uiterst moeilijk werk dat maar heel zelden door amateurorkesten geprogrammeerd wordt. Jos Simons, dirigent van St.Cecilia Rotem, koos daarnaast voor “Danse Satanique” van Alexandre Kosmicki. Dit is een spectaculair hedendaags werk boordevol effecten dat zeer veel technische en artistieke vaardigheid vereist van het orkest.

Een loting ter plaatse bepaalde de volgorde van optredens en Rotem mocht als derde korps aantreden in de magnifieke zaal. Met hun zeer gebalanceerde optreden, boordevol muzikale emotie en dynamische contrasten, wisten ze de driekoppige jury en de goedgevulde zaal van de eerste tot de laatste noot te boeien. Alle toehoorders waren ervan overtuigd dat St.Cecilia Rotem met deze prestatie hoog zou scoren. Ook de juryleden waren zeer lovend over het optreden van Rotem, zoals blijkt uit de juryverslagen. Zo konden we lezen, over het plichtwerk:  "zeer mooie uitvoering, mooie kleuren..." "BRAVO met deze uitgebalanceerde, contrastrijke uitvoering met veel beleving uitgevoerd". Over het keuzewerk: "welgemeende complimenten aan zeer enthousiaste inspirerende dirigent en fantastisch orkest. Bravo!!" "Geweldige uitvoering. Meeslepend en satanisch. Zo moet het!" "In één woord: FORMIDABEL !!! Bravo aan orkest en dirigent. Mooie groep en hier wordt muziek gemaakt met de grote M... SUPER!!

Omstreeks 20u30 was de spanning te snijden toen de punten bekend gemaakt werden. Het bleek dat het voor de overwinning ging tussen gedoodverfd favoriet Beveren-Leie en outsider Rotem. Met een score van 94,5 % werd St.Cecilia Rotem de grote overwinnaar! De vreugde bij de muzikanten van Rotem was immens en leidde tot uitzinnige taferelen. De harmonie won een kunstwerk geschonken door de gaststad en een mooi geldbedrag. Als winnaar van deze wedstrijd mag St.Cecilia Rotem bovendien België vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap van 2018 te Brussel.

Alvast weer een nieuwe mijlpaal in de 120-jarige geschiedenis van de Rotemse harmonie. 

De volledige uitslag: punten plichtwerk / puntenkeuzewerk = totaal

1. K.H. St.Cecilia Rotem: 93,67 /95,33 = 94,50
2. Bevers harmonieorkest: 92,67 / 94,67 = 93,67
3. Harmonie van Peer: 91,67 / 90,33 = 91,00
4. Vooruit Harelbeke: 92,00 / 86,00 = 89,00
5. K.H. Ste.Cecilia Zele: 88,33 / 87,00 = 87,67

vlamo kampioen


Geplaatst door Danny Notermans op 20-03-2017

St.Cecilia Rotem bestaat 120 jaar!

2017 is voor St.Cecilia Rotem een heus feestjaar, want ze viert dit jaar haar 120-ste verjaardag! En daarbovenop is dirigent Jos Simons in 2017 25 jaar dirigent.

Het spreekt vanzelf dat wij deze mijlpaal niet onopgemerkt willen laten voorbijgaan en daarom zijn er voor het jubileumjaar dan ook vele activiteiten gepland. Onder het tabblad agenda kan u alle activiteiten gedurende het jaar terugvinden, maar graag willen we hier toch al enkele hoogtepunten uitlichten:

Zondag 19 maart: deelname aan het Vlamo Open Harmoniekampioenschapt te Heist o.d. Berg

Zat. 1 & zon. 2 juli: weekenduitstap naar Enschede (NL) met concert bij Wilhelmina Glanerbrug

Zondag 8 oktober: jubileumconcert n.a.v. 120 jaar St.Cecilia Rotem in de kerk te Rotem

Zaterdag 23 december: eindejaarsconcert "Back to Swing" met muzikale gast Günther Neefs

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de vaste jaarlijkse activiteiten t.v.v. de harmonie zoals de kwisavond en de spaghettidag.

Wij hopen u alvast te ontmoeten op één of meerdere van onze organisaties!

programma 120

 

Geplaatst door Danny Notermans op 13-01-2017